[O2] Łańcuchy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • golibroda
    Rider
    • 2009
    • 530

To ja też troszkę poczytałem i:

Te manganowe są twardsze od innych, czyli mniej zużywają się.
    9 mm to lepszy komfort jazdy ale też gra o prześwit o którym piszesz - ciekawe jak to się ma do ABS'a - chodzi oczywiście o teorię
    Drut czworokątny lepiej wbija się w śnieg/lód i "lepiej-ekonomiczniej" zużywa niż okrągły. Zresztą oczka są na przemian poukładane.

Ja przejechałem po górach ze 150 km na łańcuchach - prędkość do 50 km/h - moje są supermarketowe i nie zawiodły mnie na razie. Były sytuacje, że podjazd przez Łysa Polanę na Słowację byłby niemożliwy gdybym nie miał w bagażniku łańcuchów :szeroki_usmiech
    Pozdrawiam
    Piotr

Komentarz

• rafs
      Drive
      • 2006
      • 92

A jeśli ma koła z oponami 205/55 16 i napęd 4x4 to mogę założyć łańcuchy na tył?
      OCTAVIA II 1.9TDI - 2006 - sprzedana
      OCTAVIA II 1.9TDI - 2007 - Rozbita, sprzedana
      OCTAVIA II FL 1.9 TDI 4x4 - 2009

Komentarz

• b-bar01
        Elegance
        • 2007
        • 985
        • Octavia I (1U2)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez rafs
        napęd 4x4 to mogę założyć łańcuchy na tył?
        w O2 jest haldex, tzn. tył włącza sie kiedy przód sie slizga, nie jestem pewien ale nie da sie tego spiąć na sztywno, więc przednie koła należy traktować jako "domyślnie" napędzające i na te należy zakladać łańcuchy albo na wszystkie
        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• mizerd
          Ambiente
          • 2007
          • 151

Podobnież zalecane jest dla 4x4 założenie łańcuchów na wszystkie koła.
          Perfect Service by DobryGrześWawa
          Octavia 1,9 BXE 105 KM
          Uniden PC68XL+SIRIO AS-100

Komentarz

• przemo9
            Ambiente
            • 2009
            • 228
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez golibroda
            A dleczego akurat te: SIMAKA Eco/ SkiPass 80 do_samochodów_osobowych ?

Ktoś zna odpowiedzi na moje pytania :?:
            Odpisałem Ci wklejając odpowiedzi w Twój tekst...przepreaszam mało wyrażnie ops:

Akurat te, bo innych nie było, tam gdzie je kupowałem, dodatkowo przemawiało za nimi posiadanie atestu: podobno mogą się do tego przyczepić niektórzy bardziej wnikliwi policjanci drogowi w innych "zagórskich" krajach :P ....
            Nie wiem na ile ten tekst sprzedawcy był zgodny z prawdą, a z drugiej strony nie chciałem się naciąć na jakość towaru z hipermarketu :roll:
            O II fl kombi elegance

Komentarz

• Starik_53
              Drive
              • 2008
              • 88

Zamieszczone przez blackspot
              Producencji łancuchów podaja tylko na jakiej wielkości koło mozna zamontować jaki łańcuch i z ich punktu widzenia to wystarcza. Czy daną felgę o określonej szerokości i offsecie wraz z łańcuchem można zamontować do konkretnego pojazdu podaje jego producent i tego się trzeba trzymać.
              Dodkładnie tak!!!
              Są co prawda łańcuchy o szczególnie małych oczkach niby przeznaczone na takie szczególne okazje, ale znów - ich producent całą odpowiedzialność zrzuca na użytkownika, a jak coś się stanie, to ten ostatni tylko sobie będzie mógł plć w brodę!

Jeżeli zgodnie ze starą (ale ciągle zalecaną np. przez ADAC) szkołą, która mówi, że na zimę zakłada się nieco węższe opony (odpowiednio dobierająć jej rozmiar, aby obówd był nadal jak należy), to problem z amorkami odpada :wink:

Zamieszczone przez Skłodi
              nie mogę znaleźc tabelki z testami łańcuchów ADAC,
              Szczerze mówiąc nic takiego nigdy mi nie wpadło ręce.
              Sprawa jest jednak dość prosta, bo jest tylko kilku renomowanych producentów łańcuchów. PEWAG ze Szwajcarii (przynjamniej teoretycznie) oraz KONIG i jescze jakieś dwie firmy z Włoch (południowy Tyrol - stąd te niemiecko brzmiące nazwy firm).
              Ktoś mi mówił, że KONIG zostały wykupiony przez THULE (Szwecja).
              Zakup produktów tych firm nie grozi wyrzuceniem pieniędzy w błoto.
              Paleta produktów jest spora, bo jest kilka systemów zakładania/dociągania i zdejmowania (różnią się łatwością wykonaniem tych czynności, co w paskunych warunkach pogodowych ma znaczenie :wink: ).
              Łańcucha za 100zł i poniżej bym nie kupował.
              Widziałem takie, co się rozsypywały po 100m-500m jazdy (a może się to skończyć uszkodzeniem nadkola, albo i błotnika :!: ).

A swoją drogą jazdy w jakikolwiek nierówny teren (celowo nie używam słowa 'góry') w warunkach zimowych bez łańcuchów w samochodzie traktował bym jako wyzwanie losowi.
              Zdarzyło mi się nawet raz zakładać łańcuchy na AUTOSTRADZIE w Austrii! :!: :!:
              Kto ich nie miał kupował co popadnie w stacjach benzynowych lub zostawał na poboczu.
              Dzieci płakały, mężczyźni klęli, kobiety zawodziły - istna Sodoma i Gomora.
              Nie życzę takiej sytuacji wrogowi, a co dopiero Koleżankom i Kolegom

Pozdrawiam,
              Starik, ale jeszcze lata ... SCOUTem

Komentarz

• golibroda
                Rider
                • 2009
                • 530

Zastanawiam się nad tymi oczkami 9 vs 12 mm. Ma to jakieś znaczenie ? Wykładnikiem o którym piszą jest posiadanie lub nie ABS w samochodzie.

Jeśli ABS to tylko oczka 9 mm - prawda to czy fałsz - jeśli prawda to z czego ona wynika ?
                Pozdrawiam
                Piotr

Komentarz

• przemo9
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 228
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W instrukcji obsługi mojego auta (O II fl combi 14 tsi elegance, z ABS ESP i innymi systemami ) znalazłem na stronie 246 w rozdziale Koła i opony (wskazówki eksploatacyjne) parę zdań na temat łancuchów:

obręcz: 6Jx 15 6,5J x 15 6J x16 6Jx17
                  ET 47 mm 50 mm 50mm 45 mm
                  opony 195/65 195/65 205/55 205/50

jest uwaga, że w na pierwszych trzech obręczach
                  NALEŻY STOSOWAĆ wyłącznie ŁAŃCUCHY O OGNIWACH I ZAMKACH NIE WIĘKSZYCH NIŻ 15 mm
                  a na feldze 6Jx17 należy stosować łancuchy o ogniwach nie większych niż 9 mm

Ponadto proszą aby przestrzegać informacji w instrukcji montażu dostarczonej przez producenta łańcuchów.

Sądzę, że im mniejsze ogniwa 12 czy 9 czy jeszcze mniejsze tym lepiej, ale drożej.
                  Myślę że zakładając łańcuchy i tak korzyść z działania ABS może być minimalna: jedzie się wolno - z reguły poniżej 50 - 40 km/godz , hamowanie i tak jest solidnie wspomagane przez łancuchy.
                  :lol: :lol: :lol: Generalnie w instrukcji jest zalecenie wyłączenia ABS ESP i innych systemów w trakcie jazdy:
                  :lol: ops: :lol: na łańcuchach
                  :P :P w głębokim śniegu lub na sypkiej nawierzchni
                  :x :evil: w czasie rozkołysania auta gdzy ugrzęźnie w błocie zaspie itp..
                  O II fl kombi elegance

Komentarz

• golibroda
                    Rider
                    • 2009
                    • 530

I to w zasadzie wyjaśnia wszystko.

Można tylko dodać, że im mniejsze oczka tym większy komfort jazdy, ale gorsza przyczepność.
                    Można to wywnioskować na podstawie tabeli łańcuchow firmy Thule: Właściwości łańcuchów Thule
                    Pozdrawiam
                    Piotr

Komentarz

• Skłodi
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 186
                      • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Ja chce kupić awaryjnie, żeby mieć CB-12 Thula. Mam nadzieje, że nie będę musiał ich testować, bo zakładanie tanich łańcuchach to niezła gimnastyka.
                      BLUELIGHT.PL
                      ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k

Komentarz

• golibroda
                        Rider
                        • 2009
                        • 530

Eeee tylko pierwszy raz potem idzie gładko. Jak nie wiesz co i jak, weź zapasówkę i poćwicz w domciu
                        Pozdrawiam
                        Piotr

Komentarz

• przemo9
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 228
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

EEEE zapasówka????
                          Najlepiej nasypać sobie wokół auta z 1 metr śniegu , spowodować mróz z -10 i wtedy spróbować założyć -pierwszy raz - na próbę :lol: :lol: :lol:
                          Na poważnie, to mając z 40 -60 minut czasu wolnego - dla siebie- można na próbę założyć- nawet na parkingu czy przed domem, żeby póżniej nie studiować instrukcji zakładania łańcuchów gdzieś w śniegu , na mrozie albo w marznącym deszczu , przed widownią kilku stojących i zablokowanych aut :wink:

POZDRAWIAM WSZYSTKICH Z OKAZJI ŚWIĄT
                          O II fl kombi elegance

Komentarz

• octawia 2.0
                            Drive
                            • 2010
                            • 54

witam
                            Przeczytałem cały post i tak szczerze już nie wiem jakie opony kupić na zimę żeby pasowały na nie łańcuchy. letnie mam felgi 205/55/16 6,5 J x 16. I wychodzi z tego ze łańcuchów nie będę miał.

a jak bym kupił opony 195/55/16 to łańcuchy da radę założyć, oczywiście na stalowych obręczach??

Komentarz

• golibroda
                              Rider
                              • 2009
                              • 530

Łańcuchy da się założyć na każdą oponę. Trzeba po prostu kupić odpowiedni rozmiar.

Idziesz do sklepu, mówisz - mam oponę taka i taką, potrzebuję łańcuchy. Co mogę kupić ?

Wybierasz kompromis pomiędzy ceną i jakością i tyle.

Masz i zakładasz :diabelski_usmiech
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• octawia 2.0
                                Drive
                                • 2010
                                • 54

ok ale po tabeli z pierwszej strony wychodzi ze nie można założyć na mój rozmiar łańcuchów.

Komentarz

• t271828
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 928

Zamieszczone przez octawia 2.0
                                  witam
                                  Przeczytałem cały post i tak szczerze już nie wiem jakie opony kupić na zimę żeby pasowały na nie łańcuchy. letnie mam felgi 205/55/16 6,5 J x 16. I wychodzi z tego ze łańcuchów nie będę miał.

a jak bym kupił opony 195/55/16 to łańcuchy da radę założyć, oczywiście na stalowych obręczach??
                                  Na zime lepiej kupic 195/65/15 wezsze opony beda lepiej wrzynaly sie w snieg, wyzszy profil jest bezpieczniejszy w kontaktach z kraweznikami i dziurami a ponadto mozesz bez problemu uzywac lancuchow. Czemu tak upierasz sie przy tych 16-stkach?

Komentarz

• octawia 2.0
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 54

ja sie nie upieram przy 16 tylko pytam się. Może dlatego że prześwit samochodu jest większy i dlatego.

Komentarz

• t271828
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 928

Zamieszczone przez octawia 2.0
                                      ja sie nie upieram przy 16 tylko pytam się. Może dlatego że prześwit samochodu jest większy i dlatego.
                                      Jaki przeswit? Opony dobiera sie tak zeby srednica zmieniala sie tylko nieznacznie.

Komentarz

• golibroda
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 530

Poza tym są łańcuchy o różnych grubościach oczek, te najmniejsze nieznacznie powiększają średnicę.
                                        Pozdrawiam
                                        Piotr

Komentarz

• abrymarz
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 200
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

Częściowo odgrzebuję temat (ale nie na zasadzie odgrzewanego kotleta :lol: ).

Od marca jestem posiadaczem "szkodnika". Nie mam do niego łańcuchów. Czytając ten wątek wypowiadaliście się na różne tematy związane z łańcuchami.
                                          Mi chodzi o następującą informację:

Jakie macie łańcuchy? (a nie jakie chcielibyście kupić) tzn. Czym kierowaliście się przy kupnie łańcuchów? (wzorem, rozmiarem oczek, ceną, funkcjonalnością itd. itp.)
                                          Niektórzy napisali, że używają łańcuchów "marketowych" bo i tak rzadko używają a na przejechanie 50 czy 200 metrów innego nie opłacało się kupić.

Ja do starego auta kupiłem Simaka romboidalnego 12 mm. Nie miałem żadnego wyboru. Pojechałem w góry bez łańcuchów :? i zaskoczyła mnie zima :evil: . W sumie nie wiem do dziś czego się spodziewałem w górach w zimie - słonecznej pogody :?: Karą za moją bezmyślność było to, że w śnieżycę szedłem, a w zasadzie brnąłem po pas w śniegu, ponad 4 km (w jedną stronę 2 godziny :diabelski_usmiech ) do sklepu motoryzacyjnego, w którym na szczęście akurat były łańcuchy na mój rozmiar (tylko SIMAK - teraz wiem że to na szczęście).

Mimo, że prawie już zdecydowałem się na zakup nowych (dla wtajemniczonych CG-9 lub CL-10) to chciałbym poznać Wasze opinie nt. łańcuchów, które macie - czym się kierowaliście przy wyborze?

A i jeszcze jedno. Gdybyście mieli kupić sobie drugie łańcuchy to co byście brali pod uwagę i jaka byłaby Wasza decyzja?

No to szerokości (i bez poślizgów)

Komentarz

• t271828
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 928

Zamieszczone przez abrymarz
                                            Mimo, że prawie już zdecydowałem się na zakup nowych (dla wtajemniczonych CG-9 lub CL-10) to chciałbym poznać Wasze opinie nt. łańcuchów, które macie - czym się kierowaliście przy wyborze?
                                            Kierowalem sie cena i firma - to znaczy kupilem na allegro najtansze jakie byly dobrej firmy - nawet teraz nie pamietam jakiej. Minusy - nie sa rombowe (tylko ygreki), nie maja samonapinania, nie mam gwarancji, plusy - cena ok. 50 zl, nieuzywane, nie musze sie martwic ze sie rozleca (bo firma solidna)

Komentarz

• dfq
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 54

Równiez kierowalem sie cena i firma - chodziło mi o solidne łańcuchy bez zbednych bajerów,
                                              za rozsądną cenę, bo zapowiada sie śnieżna zima w tym roku.
                                              Nie zależało mi na komforcie , ale raczej na dobrej trakcji, trwałości i solidności.
                                              Wybrałem Thule CB-12.
                                              Montaż bardzo prosty - wystarczy kilka prób "na sucho" w garazu lub na kole zapasowym. :arrow:

Komentarz

• jacki64
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 82
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Witam. Czy ktoś z kolegów stosuje się do zaleceń instrukcji i przed użyciem łańcuchów zakłada kapturki na śruby po zdjęciu kołpaków? Zastanawia mnie czemu mają służyć te kapturki

Komentarz

• t271828
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 928

Zamieszczone przez jacki64
                                                  Obrazek
                                                  Witam. Czy ktoś z kolegów stosuje się do zaleceń instrukcji i przed użyciem łańcuchów zakłada kapturki na śruby po zdjęciu kołpaków? Zastanawia mnie czemu mają służyć te kapturki
                                                  Ja nigdy nie zdejmuje kolpakow, troche juz "na lancuchach" przejechalem i nic kolpakom sie nie stalo. Zreszta jakby co to nie sa ze zlota

Komentarz

• matompra
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 220

To i ja dwa groszę dołożę do tematu. Łańcuchy kupiłęm najtańsze w realu, dopasowałem po tabeli do koła, mam 15 cali z Minta), jeździłęm i jest ok, jedynie polecam na wiosnę psignąć je WD aby ni erdzewiały w zamkniętym pojemniku plastikowym lub zostawić otwarte wieko. Sprawują sie fajnie chociaż zakłądanie zimą to niewdzieczne zajęcie. Ale obecnie są nne alternatywne roziwązania: np. łańcuchy z materiału, lub (jak kiedyś w trabantach stosowane)-paski poprzeczne na kołą które też dają radę. Niestety na allegro są do ciężarówek, ja sam kupiłem kilka kawałków w castoramie i łączę zwykłym paskiem. Stosuję je do chwilowych problemó z wyjazdem np. z parkingu. Do jazdy ciągłej to najlepiej jednak zwykłe łańcuchy.
                                                    Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
                                                    Była:
                                                    Jest:
                                                    1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

Pracuję...